Probleme oculare-otice-dermatologice‼️
Oculare( conjuntivite/keratite)
– Kanamicina( conjunctivita usoara)
– Cavasan( conjunctivita acuta)
-Ophtocycline( conjunctivita/ keratita mai avansate)
-Optixcare gel( cheratoconjunctivita)
-Tobradex picaturi
-Gentocin picaturi
-Betabiotal picaturi
-Oculsan picaturi
Otice raie auriculara/otita
-Mitex(raie/otita)
-Iver-mite(raie/otita)
-Gentocin Otic( otita)
(In cazuri de raie auriculara pe langa picaturi este ok sa folositi pipete Advocate lunar 2-3 luni consecutiv)
Dermatologice ( raie/microsporum/ diferte probleme cauzate de fungi si bacterii)
-Canider U si Clorexiderm Spray/ soluție( raie/ microsporum)
-Allerderm Spot On si Sampon Allermyl( diferite dermatoze)
-Dermoscent Cicafolia( diferite dermatoze si alergii.Cicatrizeaza si vindeca mai repede epiderma)
-Diclorex Foam( raie/ microsporum/dermatoze)
-Atopivet spot-on si Dermoscent Atop 7 Spray( dermatite si alergii)
( Pentru diagnostic corect al problemelor dermatologice este necesara vizita in cabinetul veterinar, analiza atat la lampa Wood si la microscop. Doar dupa aceste analize se stabileste daca afectiunea este una dermatoza simpla sau o alergie)

Lucky Bos

British Shorthair
CRESCĂTOR AUTORIZAT

Colega noastră din asociația MAGNIFICATS, vă îndrumă cu următoarele sfaturi:

TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ATUNCI CÂND ALEGEȚI UN PUIUȚ 

SCHEMA DE VACCINARE ȘI DEPARAZITARE:

– prima deparazitare internă 5-6 săptămâni și o greutate de minim 500g a puiului
– a doua deparazitare 7-8 săptămâni
-Prima vaccinare la 8-9 săptămâni ( nu se face vaccinul mai devreme de 8 săptămâni decât în cazuri excepționale când puiul este în pericol să contacteze un virus sau când greutatea lui este prea mare și este înțărcat ptr că mama nu a avut suficient lăptic se poate face vaccinarea la 7 săptămâni )
-A doua vaccinare se face la 21 de zile de la data primei vaccinări .
– Vaccinarea antirabică se face începând cu vârsta de 12 săptămâni dar niciodată la aceeași dată cu vaccinarea polivalentă , trebuie să treacă minim o săptămână între vaccinări .
– deparazitare externă 9-10 săptămâni sau înainte de plecarea din cuib cu minim o săptămână .
Dacă alegeți să luați un pui fără pedigree este obligatoriu să mergeți să vedeți condițiile de creștere . Vârsta la care puiul poate părăsi cuibul cel mai devreme în siguranță este 10 săptămâni , OBLIGATORIU LA 14 zile de la vaccinare, timp necesar pentru dezvoltarea anticorpilor și trebuie să aibă minim o vaccinare, 2 deparazitări interne,1 deparazitare externă . La această vârstă este extrem de important ca puiul să nu iasă din casă și să nu ia contact cu alt animal nevaccinat până la imunizarea lui completă. Vârsta legală este 12 săptămâni cu schema de vaccinare completă . NU ACCEPTAȚI SUB NICI O FORMĂ SĂ VĂ FIE TRIMIS PUIUL PRIN NICI UN MIJLOC DE TRANSPORT DACĂ NU SUNTEȚI 100% SIGURI DE CORECTITUDINEA CRESCĂTORULUI. Verificați tot timpul recomandările și recenziile pe care crescătorul le are în spațiul public. Un crescător serios nu va avea tot timpul pui disponibili, majoritatea fiind rezervați de la naștere sau înainte . Cel mai probabil va fi nevoie să vă înscrieți pe o lista de așteptare .
Un pui provenit dintr-o felisa autorizată trebuie obligatoriu și legal 2 vaccinari polivalente,1 vaccin antirabic,2 deparazitări interne, deparazitare externă , microcip ,pedigree pe numele noului proprietar (pet/breeding)sau contract de cesiune/cedare,contract de vânzare și poate părăsi felisa începând cu 14 săptămâni .În caz contrar vânzarea este ilegală .
Pentru ca un pui să fie crescut corespunzător este nevoie de investiție până la vârsta de 3 luni și nu vă puteți aștepta la un pret de 1500 lei ca la puii vânduți de samsari la 6 săptămâni ce au parte doar de niște bobițe cât să supraviețuiască . Un pui nu este normal să fie hranit doar cu lapte matern și apoi vândut . Au nevoie de vitamine pentru crestere și imunitate, hrană de bună calitate, etc, iar aceste produse trebuie să existe în casa crescătorului și să vă fie prezentate. Cel mai indicat ar fi să nu luați un pui fără teste Fiv/Felv indiferent de ce teste ale părinților vă sunt arătate , chiar dacă vor fi făcute pe cheltuiala dv. Testule Hcm si Pkd se pot face abia după vârsta de 6 luni.
Pentru ca un pui sa crească sănătos , nu este nevoie doar de un crescător serios ci și de diponibilitatea Dumneavoastră financiară de ai putea continua aceiași creștere corespunzătoare care implică niste costuri lunare deloc de neglijat.
 

DACĂ NU VĂ PUTEȚI ASUMA ACESTE LUCRURI, IAR BUGETUL Dumneavoastră ESTE DEPĂȘIT MAI BINE AȘTEPTAȚI PÂNĂ CE VEȚI PUTEA FACE FAȚĂ SAU ADOPTAȚI UN SUFLETEL DE PE STRADA CE ARE DE OFERIT ACEEAȘI IUBIRE, ASTFEL VEȚI FACE UN BINE ȘI VEȚI AVEA ȘI COMPANIA UNUI ANIMALUȚ . NU RASA CONTEAZĂ .

 
Dacă v-ați găsit ,, pufoșenia ” dorită și totul este în regulă trebuie să mai aveți în vedere că un animalul vine la pachet și cu bune și cu mai puțin bune, iar dvs trebuie să vi le asumați . Un puiuțu se poate cățăra pe perdele, sau pe canapeaua de piele, se poate întâmpla să își mai facă nevoile lângă litieră , năpârlește primăvara și toamna, ( ASTA NU ÎNSEAMNĂ CĂ TREBUIE SĂ ÎI TUNDEM),intră în călduri mai devreme decât vârsta potrivită sterilizarii și asta poate însemna câteva nopți nedormite, serenade sau pot marca teritoriul. Iar asta înseamnă că pentru sănătatea lor trebuie să suportăm și să avem răbdare , NU SĂ LE DĂM PASTILE SAU SĂ AI STERILIZĂM PRECOCE CA SĂ FIM LINIȘTIȚI . Dacă nu vă puteți asuma toate acestea NU LUAȚI O FELINĂ .
Sper să vă fie de ajutor tot ce este detaliat mai sus celor ce vă doriți un puiuț și cei ce încă nu știau cum se crește un pui să ia aminte. 
 

Suplimente alimentare‼️
Vitamine pt crestere si dezvoltare
– Petphos Croissance
-Sofcanis Croisance
-VetAminex
-Sofcanis Vitalite( adulti)
-Pastele si cremele cu vitamine au o concentratie mai mica.
( vitaminizarea se face in cure periodice pt a evita supravitaminizarea in organism)
Pentru imunitate
-Impromun
-Vetomune
-Viyo
-Rx Immuno Liquid
-Vetri DMG
-Viusid
(Nu se folosesc permanent ci doar in cure scurte sau inainte si dupa vaccinare)
Caderea blanitei
-VetoSkin
-Sofcanis pelage
-Petphos Pelage
-WeDerm
-Dermoscent spot-on
( Vitaminele pt caderea blanitei nu este indicat sa fie folosite mai devreme de varsta de 8 luni)
Prebiotice
-Entero-Chronic
-Fortiflora
-Enteromicro
-Synbiotic
-Vetri prebiotic

Alimentatie‼️
Produse super premium
Hrana uscata
-Acana
-Orijen
-Petkult
-Virbac
-Devora
-Schesir
-Applaws
-Cangan

Hrana umeda
-Schesir
-Schesir Bio
-Applaws
-Petkult
-Cangan
-Cosma
-Schmusy
-Feriga organic
Alimentatia este poate cea mai importanta pentru cresterea sanatoasa si preintampinarea problemelor de sanatate ce pot aparea la un animalut.
Hrana umeda este de asemenea foarte importanta in hidratarea organismului, de aceea indicat este ca ea sa faca parte din dieta zilnica a blanosului, cel putin pana la varsta de 1 an, apoi se modifica cantitatea in functie de greutate, analize, etc.
O alimentatie sanataoasa nu inseamana neaparat ceea ce vedeti scris pe diferite site-uri, grupuri sau in reclame, inseamana ceea ce ai palce micutului sau ceea ce ai prieste pentru o dezvoltare armonioasa. Sunt pisicute ce nu accepta alt tip de hrana in afara de cea cu care au fost crescute in cuib sau dezvolta reactii alergice la anumite tipuri de hrana.
Daca totusi doriti sa faceti o schimbare in alimentatie atunci ea trebuie facuta treptat pt a obisnui organismul sa digere poate o sursa mai mare de proteina pura sau ingrediente noi. Tranzitia se face pe o durata de 4 sapt la hrana uscata, amestecand 75% sortiment vechi si 25% sortiment nou. Crescand saptamanal procentul sortimentului nou cu 25%. La hrana umeda se amesteca o lingurita din sortimentul nou cu cel vechi crescand cantitatea treptata la 2-3 zile. Este bine ca pe perioada tranzitiei sa fie folosit un prebiotic (1-2 sapt) pt a preintampina scaunele moi.
‼️Pe durata tranzitiei pot apararea ocazional episoade de voma ( NU ESTE NIMIC DE SPERIAT)ce pot dura pana la 2 sapt. Daca acestea apar dupa fiecare masa sau mai des de o data pe zi, indicat ar fi sa se renunte la schimbarea de alimentatie‼️

Informatii despre ce trebuie sa aiba un pui la parasirea cuibului‼️
-Puiul nu paraseste cuibul mai devreme de 12 sapt
-Deparazitarea interna se face incepand cu varsta de 6 sapt si o greutate de minim 500g ( Drontal, Milbemax, Milprazon) sunt printre cele mai ok produse pt deparazitare.
-vaccinarea se face incepand cu 8 sapt cel mai devreme, cu rapel la 21 de zile( Purevax rcpch, Nobivac Tricat, Fellocel) sunt produse indicate pt vaccinare.
-vaccinarea antirabica incepand cu varsta de 12 sapt ( indicat ar fi la 14 sapt)
-deparazitare externa ( Advocate, Sronghold)
-Un pui crescut corespunzator trebuie sa parte in cuib de vitamine pt crestere si imunitate, lapte special( in plus fata de laptele matern), hrana umeda si uscata de calitate superioara).
-Atat in cazul puilor cu pedigree cat si a celor fara este foarte important ca ambii parinti sa fie testati FIV/FELV/FCOV/PKD/HCM, iar pt scottish straight este nevoie in plus de testarea OCD.
-Pentru siguranta dv si pentru a vedea conditiile de crestere si parintii, mergeti personal sa luati micutul, nu conteaza pe ce distanta(MERITA ORICE EFORT), acceptati trasportul doar atunci cand aveti siguranta seriozitatii unui crescator si doar in conditii de siguranta pt micut( exclus microbuz, tren, curier) pt ca nu sunt colete.
-Este foarte important sa cautati sau sa cereti pareri/recenzii despre crescator .

‼️PUI FARA PEDIGREE‼️
-carnet de sanatate( PARAFAT SI SEMNAT DE MEDICUL VETERINAR)
-minim 2 deparazitari interne
-2 vaccinari polivalente/trivalente
-1 deparazitare externa( este de bun simt sa o aiba facuta, chiar daca sta in casa, dar va fi protejat pe inca o luna de zile dupa parasirea cuibului impotriva parazitilor cu care ar putea lua contact schimband mediul)
– Testele Fiv- imunodeficienta felina- sida felin/felv-leucemie felina/fcov-corona virus felin/fpv-panleucopenie felina/giardia. ( sunt optionale, nu le veti intalni la toti crescatorii, dar sunt foarte importante chiar daca parintii le au facute)
-pasaport si microcip( optional)
-1 vaccinare antirabica(optional)

‼️PUI CU PEDIGREE‼️
-2 dep interne
-1 dep externa
-2 vaccinari polivalente/trivalente
-1 vaccinare antirabica
-pasaport+microcip
-pedigree inregistrat pe numele noului proprietar sau contract de cedare pe numele noului proprietar
-contract de vanzare cu clauze contractuale legate de garantia pt anumite boli
In afara de cele scrise mai sus este important sa intelegeti ca micutul ales va deveni membru al familiei pt urmatorii 15-20 de ani, ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti foarte precauti in cautarea si alegerea lui, costul lor este dat de investia in ei, iar cresterea sanatoasa in urmatorii ani se va datora in primul rand cresterii avuta in cuib.Produsele calitative folosite in cresterea lor sunt foarte scumpe de aici si bugetul este pe masura. De asemenea aceasta crestere va trebui continuata, ceea ce inseamna pt dv o suma lunara alocata pt blanos( daca efortul este prea mare, renuntati la un astfel de pui si adoptati de pe strazi pt ca acei puisori au nevoie de o casuta si o masa indiferent cum ar fi ele pt ca pe strada nu le au deloc si ofera aceiasi iubire)Trebuie sa luati in calcul si varianta ca este un pui si ca se joaca, poate strica ceva, lasa par( cantitatea difera in functie de ingrijirea lui), are nevoie de timp alocat pt ingrijire, hranire, curatat litiera, dezinfectat boluri si casa, nu ai tratati ca pe jucarii vii pt copii( ajuta mult in cresterea si dezvoltarea unui copil), dar privit ca un fratior sau o surioara necuvantatoare.Daca toate acestea sunt ok pt dv, atunci puteti aduce ghemotocul acasa si veti face fata cu brio. In caz contrar ramaneti doar la stadiul de a admira.

‼️Pisicuta/Motanelul urineaza in afara litierei‼️
CAUZE:
-Afectiune a tractului urinar/renal
-Stres
-Marcarea teritoriului
-“Razbunare”
CE ESTE DE FACUT?:
-Cel mai important daca va aflati intr-o astfel de situatie este sa eliminati riscul unei afectiuni medicale inainte de orice comcluzie, pt asa trebuie sa mergeti la un cabinet veterinar pentru a efectua analize de sange(nivelul de creatinina si uree sunt importante in aceste situatii), o ecografie abdominala pentru a vedea vezica urinara si rinchii si un sumar de urina daca este cazul.
-daca va confruntati cu marcarea teriroriului(in general apare dupa varsta de 8 luni), este de preferat ca exemplarul sa fie sterilizat chiar daca are “sub un an”. Deoarece stresul cauzat de “dorinte” poate afecta mai mult sanatatea decat o sterilizare.
– daca este eliminata problema medicala, si aveti un exemplar sterilizat trebuie luate in calcul motive ce pot cauza stres mare/“razbunare”(mutare,adoptie la varste inaintate,agitatie in casa, lipsa brusca a atentiei acordate, lipsa de acasa,brusca pe durata mai multor ore membrilor familiei). Pentru a putea remedia aceasta problema trebuie sa folositi suplimente ce ajuta la reducerea stresului si anxietatii si sa reduceti pe cat posibil cauzele ce pot duce la aceasta situatie.

‼️ESTE EXTREM DE IMPORTANT SA NU PIERDEM TIMP INTREBAND IN STANGA SI IN DREAPTA IN ACEASTA SITUATIE, PENTRU CA DE CELE MAI MULTE ORI TIMPUL ESTE “PRETIOS”.INVESTIGATIA MEDICALA TREBUIE SA AIBA PRIORITATE‼️